top of page

VOLUNTEERING

PREDATORI

Ukoliko želiš da se šire informišeš o

opasnostima koje vrebaju na internetu,

pročitaj studiju

BEZBEDNOST INTERNETA

 

klikom na dugme ,,pročitaj više".

Predatori na internetu imaju za cilj da naude deci i to mogu da učine na nekoliko načina: krađom podataka, nagovaranjem deteta da se slika ili snima i taj materijal pošalje predatoru ili da nagovori dete da se sastanu uživo. Predatori često koriste lažne profile na društvenim mrežama ili se lažno predstavljaju u čet sobama. Kroz prijatno ćaskanje se približe žrtvi i steknu njeno poverenje. Jedini način zaštite od predatora je distancirati se od nepoznatih osoba na internetu, ne prihvatati nepoznate osobe za prijatelje i nipošto ne pristajati na slikanje, snimanje ili sastanak uživo.

 

OPASNOSTI INTERNETA

Trafiking predstavlja najveću opasnost i pretnju po dete. Predatori na internetu, osim navedenih zloupotreba, mogu da koriste internet kao sredstvo da se približe detetu i za ugovaranje susreta uživo, sa ciljem otmice ili zlostavljanja deteta. Deca često na priče o ovakvim dešavanjima reaguju kao na nešto što njima ne može da se desi i često nisu svesna koliko ljudi na internetu ima loše namere. Treba biti obazriv, a ukoliko dete primeti sumnjivo ponašanje osobe sa kojom četuje ili razmenjuje i-mejlove, treba da to prijavi starijima.

TRAFIKING

Digitalno vršnjačko nasilje (cyberbullying) predstavlja napadanje deteta od strane vršnjaka putem interneta ili mobilnog telefona. Ti napadi su najčešće vređanja, pretnje i postavljanje tuđih slika bez odobrenja te osobe.  Ovakvo nasilje može da bude i brutalnije od nasilja uživo, jer dete koristi internet kod kuće pa je češće izloženo maltretiranju. 



Ukoliko ti se desi nešto slično, problem neće nestati sam od sebe. Pomoć potraži od roditelja ili nastavnika.



Upamti, nikada nemoj da pišeš onlajn, ono što ne bi trebalo ili što ne smeš da kažeš uživo. Vređanje vršnjaka putem interneta te ne čini hrabrijim, naprotiv.

VRŠNJAČKO NASILJE

bottom of page